Artroskopi - 111003


Artroskopi eller ortopedisk titthålskirurgi är en metod för att undersöka leder eller kirurgiskt behandla skador i eller omkring leden. Artroskopi används oftast för behandling av knä- och axelleder, men metoden kan användas i många andra av kroppens leder, såsom fotled, armbågsled och höftled.

Vid artroskopisk operation får man lokalbedövning, ryggbedövning, lokal nervblockad eller narkos, beroende på vilken led det gäller och vilket ingrepp som ska utföras. Olika typer av bedövning kan kombineras för bästa möjliga smärtlindring.

Skador och tillstånd där artroskopi är lämplig:

  • menisk-, brosk- eller korsbandsskada i knäled
  • inflammatoriska tillstånd, senrupturer, det vill säga bristningar i ledband, eller vid instabilitet i axelled
  • broskskada eller lösa benbitar i armbåge, fotled eller höftled.

Artroskopi

Ett litet stickhål görs i huden och genom detta förs ett mycket tunt metallrör, ett artroskop, in i leden. Röret har en lins i spetsen så att ortopeden via en videokamera kan se insidan av leden på en bildskärm. Koksalt sprutas in i leden genom en slang som är kopplad till artroskopet. Det gör att ledkapseln spänns upp för att läkaren lättare ska kunna se området. Hela leden kartläggs och de förändringar som behöver behandlas kan åtgärdas direkt.

Operation

Om din led ska opereras förs små instrument in i leden genom ytterligare ett antal små stickhål och ortopeden opererar samtidigt som han eller hon följer förloppet på bildskärmen. Efter ingreppet sys eller tejpas de små snitten ihop.


Risker vid arstroskopi

Riskerna vid artroskopi är i allmänhet små. Den allvarligaste risken är infektion i leden. Det är därför av största vikt att man sköter såret noga efter operationen. Infektion är dock ovanlig efter artroskopi.

Efter arstroskopi

Beroende på vilken typ av ingrepp som utförts får man olika förhållningsorder efter operationen. Vid de vanligaste ingreppen – till exempel knäartroskopi för meniskskada – kan man oftast belasta leden omedelbart efteråt.

Vid mindre ingrepp behöver man vanligen inte göra något uppföljande återbesök. Rehabiliteringen kan du ofta sköta själv eller tillsammans med sjukgymnast.

Hudsnitten läker vanligen inom ett par veckor. Ibland kan man känna en lätt ömhet och ha ärrknölar under en längre tid efter operationen utan att det är något onormalt. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0